» » Cum sa alegi corect un magazin care vinde monumente?

Cum sa alegi corect un magazin care vinde monumente?


Oficial in Moldova, activeaza mai mult de doua duzini de companii care produc si vind pietre funerare, precum si cel putin cincizeci de mesteri neinregistrati cu o calificare dubioasa care ofera servicii de profil pe piata serviciilor funerare din tara. Alegerea mesterului va apartine. Puteti risca si incercati sa faceti un monument mai ieftin la anumiti mesteri care „lucreaza de acasa”, si care, in mod firesc, nu ofera nici un fel de garantii pe hirtie pentru serviciile lor. Sau puteti comanda un monument la una dintre companiile din orasul dvs., selectind-o conform urmatoarelor criterii:

Primul si unul din cei mai importanti indicatori in alegerea unui atelier care fabrica si comercializeaza monumente este disponibilitatea unor monumente finisate din granit sau din crusta de granit – asa-numitele semifabricate. Acestea sunt placi de granit pentru viitoarele pietre funerare si componentele acestora. Clientul insusi poate alege din ce piatra va fi executata viitoarea sa comanda. In cazul modelelor de monumente din crusta de granit alegerea nu este foarte mare si, de regula, exista 5-10 forme standard. In cazul monumentele din granit insa, gama modelelor si a formelor este foarte diversa si include sute de modele. Unii producatori mari de monumente ofera clientilor in cataloagele lor peste 1000 de forme diferite, culori diferite si nuante de granit. Desigur, disponibilitatea unui catalog amplu este ceva bun, totusi e preferabil sa plasati comanda la un atelier sau magazin care are o vitrina reala, in care monumentele pot fi vazute din toate partile, atins, de asemenea poate fi verificata calitatea muncii si evaluarea exterioara a materialului din care sunt facute monumentele.

Atunci cind cumparati un monument gata, excludeti posibilitatea sa faceti o achizitie necalitativa in baza selectiei dupa fotografii. Magazinele de monumente care au in stoc placi de granit pot executa comenzi intr-o perioada de 2-3 saptamini, iar in lipsa lor, termenii cresc la 2-3 luni.

Atrageti o atentie deosebita modului de calcul a pretului. Orice monument consta dintr-un arc, un piedestal, un pat de flori sau o piatra funerara si o fundatie din beton. Deseori, vinzatorii indica pretul pentru un anumit monument cu o inaltime variabila, indicind marimea arcului, inclusiv a piedestalului, iar unii vinzatori indeosebi de intreprinzatori includ in suma si inaltimea bazei de beton fara sa clarifice acest punct si, astfel, induc in eroare cumparatorul. Ca rezultat, numai dupa ce monumentul funerar a fost instalat la cimitir se descopera ca piatra funerara are dimensiuni reduse si ca inaltimea monumentului in sine este mai mica cu 10-30 cm decit cea asteptata. Pentru a preveni acest tip de inselaciune, monumentul trebui sa fie comandat numai in acele ateliere, care in mod obligatoriu incheie un contract cu clientul, in care sunt indicati toti parametrii monumentului.

Incheierea unui contract pentru achizitionarea unui monument este o conditie obligatorie la alegerea atelierului! Numai in prezenta unui acord, contractorul ofera o garantie a calitatii produsului si a indeplinirii conditiilor convenite anterior vizind termenii de fabricatie si instalare, costuri etc. Producatorul este obligat sa precizeze in contract termenul limita pentru finalizarea lucrarilor de fabricare si instalare a monumentului. In caz contrar, clientul poate sfirsi prin a astepta monumentul sau timp de 5-6 luni sau chiar un an intreg.

Cumparatorul trebuie, de asemenea, sa fie atent la garantiile specificate in contract. Vinzatorul trebuie sa specifice perioada de garantie pentru produsul sau, indeosebi de importanta este obtinerea garantiei atunci cind cumparati un monument din crusta de granit! Spre deosebire de granitul masiv, crusta nu este atit de durabila si fiabila, din acest motiv vinzatorii evita in mod constant sa-si asume orice obligatii pentru acest tip de monumente. De regula, numai producatorii care sunt siguri de calitatea oferita pot asigura garantie pentru monumentele lor pentru o perioada mai mare de 15-20 de ani.

Cereti o garantie pentru instalarea monumentului! In prezent, fiecare al saptelea monument din cimitir este inclinat intr-o directie sau alta. Aceasta este o consecinta a unei instalari necalitative a monumentului. Organizatiile care presteaza servicii de instalare a monumentelor sunt obligate sa introduca in contract o garantie pentru lucrul lor. Daca antreprenorul refuza sa dea astfel de garantii, nu trebuie sa-l contractati, deoarece in 2-3 ani veti cauta deja alti mesteri pentru a repara si restaura monumentul. In continuare, in contract trebuie sa fie clar indicate dimensiunile tuturor elementelor monumentului selectat. Si nu va incomodati sa masurati inca odata aceste dimensiuni atunci cind primiti lucrarea terminata. Retineti ca de exemplu, in cazul in care mesterul va reduce grosimii arcului monumentului cu numai 2 cm, el va economisi mai mult de 10-15% din costul lucrarii.

Mesterii in fabricarea monumentelor ii avertizeaza pe cei care vor sa comande un monument dintr-o alta tara, de exemplu, din Ucraina. In procesul de transportare indelungata a pietrei funerare cu imaginea deja aplicata pe ea poate deteriora foarte mult desenul sau suprafetele lustruite ale placii. In cazul in care v-ati decis sa cumparati monumentul, trebui sa fiti atenti la urmatoarele lucruri:

  • prezenta micro fisurilor pe piatra monumentului si pe componentele acestuia. Cel mai adesea la o verificare fugitiva un cumparator neexperimentat nu va reusi sa observe o fisura neinsemnata, care insa, dupa ce va fi transportata pe drumurile noastre, se transforma in fisuri vizibile atunci monumentul cind va fi instalat la cimitir.

  • Incercati sa asamblati monumentul pe loc, asigurati-va ca toate componentele se potrivesc impreuna. Deseori, la asamblarea monumentului se dovedeste ca paturile de flori nu au aceeasi dimensiune, coturile pe partile laterale ale pietrelor sunt executate asimetric, iar gaurile de fixare nu coincid sau lipsesc.

  • asigurati-va ca suprafetele arcadei monumentului sunt lustruite calitativ, si ca nu exista stirbituri in piatra, deoarece trebuie sa intelegeti ca vinzatorul care stie ca cumparatorul sau este un cetatean strain pe care il vede pentru prima si ultima oara nu va avea garantii si obligatii fata de dvs., si va incerca sa va furnizeze dvs. un monument care nu este de cea mai buna calitate!

  • - inainte de a cumpara un monument in strainatate, intrebati-va daca veti gasi pe cineva care va fi de acord sa-l instaleze aici si cit va costa aceasta. Instalatorii locali de monumente se angajeaza cu reticenta sa instaleze astfel de monumente, deoarece cunosc calitatea reala a acestor pietre importate si cit de atent trebuie sa lucrezi cu ele.

    Clientii care doresc sa obtina un complex memorial exclusiv trebuie sa studieze cu atentie posibilitatile companiei de a proiecta viitorul monument in 3D. In Moldova, exista nu mai mult de 10 astfel de designeri profesionisti de monumente si complexe care pot proiecta si realiza dorinta rudelor decedatului.