» » Noul regulament a functionarii cimitirului la Balti

Noul regulament a functionarii cimitirului la Balti


taxa pentru intrarea la cimitir

Pentru discutii publice, primaria a prezentat un regulament ce priveste functionarea cimitirelor din Balti. Proiectul respectiv ce vizeaza activitatea cimitirelor orasenesti este publicat pe sait-ul oficial al primariei.


Noi am concretizat cele mai evidente indicatii din documentul dat:

• Locuitorii orasului Balti au dreptul sa rezerveze loc pentru inmormantare pe un timp nelimitat.

• Tarifele pentru taxele de rezervare si toate serviciile de inmormantare sunt stabilite de Consiliul Municipal Balti.

• O familie nu poate rezerva mai mult de 3 locuri intr-unul din cimitirele existente. Aceste locuri pot fi mostenite sau donate. Dupa incheierea contractului, proprietarul rezervrii isi asuma responsabilitatea pentru intretinerea amplasamentului sau a locului de inmormantare.

• Pentru fiecare mormant se lasa spatiu de 3,8 metri patrati. Intre mormante straine se lasa distanta de 0,5 m.

• Conform declaratiei a comunitatilor religioase, platind o taxa anume pentru un teritoriu separat, regulamentul nou permite construirea edificiilor religioase.

• Standartul monument pe mormant nu trebuie sa aiba inaltimea mai mare de 1,75 m. Pentru instalarea monumentelor ce depaseste aceasta marime, este nevoie de permisiunea Biroului de Arhitectura si Dezvoltare Urbana a Primariei.

• De asemenea, este interzisa delimitarea teritoriilor de inmormantare si sadirea copacilor desinestatator. Pentru aceasta este nevoie de aprobarea IM DRCD, iar pentru sadirea copacilor – administratia cimitirului.


In regulament sunt descrise reguli stricte de vizitare si de comportament in incinta cimitirului. Atragem atentia la urmatoarele puncte:

• Timpul de vizitare toamna-iarna (anotimpurile reci) este de la 8.00 pana la 17.00, in perioada calda a anului, adica primavara-vara de la 7.00 pana la 20.00.

• Accesul transportului pe teritoriul cimitirului este permis doar dupa coordonarea cu administratia. Pentru intrarea vehiculelor pe teritoriu, se incaseaza o taxa stabilita.

• Pe teritoriul cimitirului, toti vizitatorii trebuie sa respecte normele de comportament in locuri publice. De asemenea sunt interzise toate actiunile intreprinse pe spatiile verzi ale altor mormante si reamenajarea cailor fara acordul administratiei

• Se poate incheia acorduri in conformitate cu administratia, care prevede ca lucratorii vor efectua curatenia si amenajarea mormantului regulat, intr-un timp stabilit contra cost.


Va amintim ca deja in 2017 orasului Balti a incercat sa intreprida actiuni petru a uniformiza functionarea cimitirelor orasenesti, dar regulamentele de lucru totusi nu au fost adoptate. Speram ca autoritatile vor lua in consideratie recomendatiile orasenilor in documentul nou.


Fiecare poate sa transmita sugestiile, observatiile sau recomandarile despre proiect pe posta electronica a Departamentul de Servicii Publice al Primariei Balti dgc.primaria.balti@mail.ru pana pe 13 ianuarie.


Informatie aditionala:
Mai tarziu (12 ianuarie 2021) viceprimarul orasului Balti Nicolai Grigorisin a cerut revizuirea proiectului de regulament privind cimitirele, si si-a exprimat indignarea fata de documentul pregatit pentru aprobare. La intalirea cu reprezentatii serviciilor publice pe 12 ianurie, dumnealui a solicitat catre intreprinderea municipala DRCD pentru a finaliza proiectul de regulament privind functionarea cimitirelor de pe teritoriul Balti.

Adresandu-se la administratia IM DRCD, Nicolai Grigorisin a zis: «De ce astazi doriti sa impuneti orasenilor taxa pentru intrarea in cimitir? Nu sunt de acord cu acest lucru si m-am opus intotdeauna si ma voi opune in continuare», numind proiectul „inacceptabil pentru balteni”, care a fost emis oficial comentariii publice.

Versiunea articolului in limba rusa se afla in acest link.