A plecat Nicolaie Dabija


A murit Nicolae Dabija


Astăzi a trecut în cele veșnice autorul, poetul și politicianul moldovean Nicolaie Dabija. Născut pe 15 iulie 1948 în satul Codreni din raionul Cimișlia, politicianul nu a rezistat virusului Covid 19, a decedat pe 12 martie 2021 în spitalul din Chișinău. Nicolaie Dabija, fiind redactor șef al săptămânalului "Arta și Literatura”, redactat de Asociația Scriitorilor din Republica Moldova, a jucat un rol foarte important în recunoașterea independenței naționale și în naționalizarea țării.
 
El a luptat pentru renașterea națională a Republicii Moldova și pentru introducerea scrierii latine în limba moldovenească. Operele de debut ale autorului au fost volumul de poezii "Al treilea ochi”, publicate în 1975 în ziarul "Tinerimea Moldovei”, "Apă neîncepută” în 1980, "Zugravul Anonim” în 1985, "Aripă sub cămașă” în 1989, "Tăceri asurzitoare” în 1999.
 

A murit Nicolae Dabija


 
Lucrările sale, atât cele cu caracter artistic, cât și cele politice și științifice au fost traduse în foarte multe limbi, cum ar fi engleza, franceza, turcească, bulgară, sîrbă, spaniolă, și publicate în și mai multe țări, de exemplu SUA, Canada, Brazilia, Serbia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, România, Turcia.
 

A trecut Nicolae Dabija


Nicolaie Dabija a coordonat și cu studioul de producere a filmelor Moldova-Film, făcând parte din Comisia Scenariștilor, de asemenea Dabija ocupa postura de traducător, în cadrul acestor proiecte. Cu câteva zile în urmă, politicianul Nicolaie Dabija a fost internat într-o stare gravă în spitalul din Chișinău. Virusul Covid 19 a agravat situația grea a poetului. Cu un mare regret, Dabija decedează în această dimineață la ora 4. Dumnealui a fost înmormântat la cimitirul din Chișinău, Moldova.
 
Versiunea rusă