» » Varietatea monumentelor funerare din piatra de granit

Varietatea monumentelor funerare din piatra de granit


Granitul, fiind unul dintre cele mai populare materiale naturale de piatră, ce se utilizează pentru confectionarea monumentelor funerare de oricare formă și dificultate - de la o plăcuță simplă, până la o sculptură înaltă, deoarece acest material este foarte dur și rigid. Un granit bine ales și bine prelucrat, permite crearea unor compoziții funerare originale, folosind multitudine de detalii decorative de orice gust.

 

Monumente din granit de formă geometrică

Cele mai răspândite sunt monumentele de formă geometrică. Acest fapt este legat cu aceea că plăcile pătrate dreptunghiulare, trapezoide și pătrate erau instalate pe monumente încă din cele mai vechi timpuri. În afară de aceasta, confecțiile de o formă mai simplă, sunt cu mult mai ieftine, decât ar fi un monument de o configurație complexă. Cele mai răspândite tipuri de monumente geometrice sunt următoarele:

 

 • plăci verticale pentru înmormântare solitară. Des, în partea de sus a sculpturii se face o tăietură orizontală, ce semnifică tendința spre viață infinită. De cele mai multe ori, un monument vertical este completat și de o placă funerară pe mormânt.
 • plăci orizontale pentru mormântul a 2 oameni;
 • obelisc (coloană de forma conului) cu partea de sus decorativă;
 • stelă cu un vârf rotund sau triunghiular.
 •  

  Simplitatea unor astfel de forme, des este compensată de elemente decorative adiționale, o foto-imprimare frumoasă, gravură și incrustare, sau cu niște cuvinte de mulțumire. Aici puteți găsi o alegere de epitafuri largă. 

   

  confectionarea monumentelor funerare

  Utilizarea motivelor naturii și a celor religioase

  Pentru sublinierea individualității a celui decedat, rudele acestuia instalează monument funerar cu semnificație simbolică. De exemplu pentru amenajarea mormântului de o fată sau femeie, se poate de utilizat monumente de forma unor flori ritualice (trandafiri, lalele, sau crini).

   

  În ultimii ani, monumentele în formă de mesteacăn devin foarte căutate. Crengile acestuia, trist acoperă partea centrală a monumentului.

   

  Sculpturile îngerilor, de asemenea, sunt foarte căutate. Pe mormântul omului matur – un înger trist sau care se roagă; pe mormântul copilului - un îngeraș în ceruri sau unul care se joacă cu altul.

   

  Monumentele exclusive

  Monumentele exclusive (de elită) sunt acele din granit, care se produc la comandă sau după schița prezentată de client. Astfel de monumente reprezintă un statut social înalt al persoanei decedate. La mormântele de elită, se pot intercala mai multe tipuri de piatră naturală, cum ar fi marmura pentru stelă, iar granitul pentru elementul de bază propriu-zis. Din monumentele de elită, cele mai populare sunt următoarele:

   

 • capelă mică;
 • silueta decedatului sculptată în piatră;
 • arcă;
 • compoziții ritualice în stil antic, etc.