» » Cum sa alegeti corect un monument din granit?

Cum sa alegeti corect un monument din granit?


Mai devreme sau mai tirziu, fiecare din noi se confrunta cu aceasta problema. Monumentul de piatra pe mormint poate fi considerat un semn de respect adus decedatului. In acelasi timp, el arata cit de importanta a fost persoana decedata pentru cei dragi.

In Moldova, majoritatea monumentelor sunt produse din granit si din crusta de granit. Exista mai multe aspecte care trebuie intelese inainte de a comanda un monument din granit intr-un atelier de granit.


In care cimitir va fi inmormintat decedatul?

Aceasta intrebare este mult mai importanta decit pare la prima vedere.

  • Pe linga standardele generale pentru instalarea pietrelor de mormint, cimitirele au propriul regulament si fiecare dintre ele are anumite cerinte. Ele vizeaza dimensiunile monumentului, posibilitatea de a instala un gard si dimensiunile acestuia, limitari ale suprafatei lotului si altele.

  • Este necesar sa se tina cont de virsta cimitirului si cit de ingrijit este acesta. Un monument fragil si elegant care este instalat, spre exemplu, intr-un cimitir vechi si abandonat, poate deveni victima mai multor circumstante nefaste – a unui tratament neglijent, el poate fi distrus de prabusirea pietrelor dimprejur, a ramurilor din copaci si, din pacate, a vandalismului sau furtului.

  • Conteaza de asemenea cum va arata monumentul dat pe fundalul altor monumente. O piatra de mormint moderna, costisitoare si atragatoare, poate parea inadecvata si incomoda pe fundalul altor pietre vechi si modeste, sau se poate pur si simplu pierde pe fundalul general atunci cind cimitirul este mic si cu multi copaci in el. De altfel, un monument din gama economa, ar putea arata foarte modest printre alte monumente mari si costisitoare din jur.

  • Pe ce perioada este instalat monumentul si cum va fi ingrijit?

    Aceasta intrebare pare ciudata doar la prima vedere. Multi instaleaza o piatra funerara temporara, pentru a o inlocui in citiva ani cu un alt monument, permanent si mai fiabil.

    Pe de alta parte, daca nu intentionati sa vizitati mormintul cel putin de doua ori pe an, atunci nu se merita sa saditi un pat de flori, sa plantati flori sau iarba, in schimb este mai bine sa puneti in locul florilor o piatra de mormint orizontala sau sa acoperiti mormintul cu teracota sau pavaj.

    Starea monumentului in sine depinde de regularitatea cu care este ingrijit. Unele pietre funerare - de exemplu monumentele de granit - rezista in mod perfect in timp oricarei influente a mediului si conditiilor metereologice. Alte monumente (de exemplu, cele produsa din crusta de granit) este recomandat sa fie prelucrate cu o solutie special o data la cinci ani, pentru a proteja porii de piatra de umiditate si praf si, in final, de la contaminare, de la aparitia pe acestea a mucegaiului si a muschiului, si ulterior, a fisurilor. Tineti cont de faptul daca cineva va putea ingriji de monument peste citiva ani.

    Cum sa alegi un monument care va corespunde cu posibilitatile dvs. financiare?

    Preturile pentru monumente pot varia de considerabil. In plus, la costul pietrei funerare se mai adaoga si alte costuri suplimentare - pentru livrare, instalare, decorare si, daca este necesar, pentru imbunatatirea mormintului.

  • Exista suficiente oportunitati pentru a economisi bani atunci cind comandati un monument, fara a diminua din calitatea produsului final. Aici poate fi inclusa achizitia monumentului din timp in sezonul redus (toamna si iarna), achizitionarea unei pietre funerare standard, refuzul de la forme complexe si minimizarea muncii manuale in vederea procesul de decorare a mormintului. Livrarea si instalarea unui simplu monument de dimensiuni mai mici pot fi facute si in mod independent, daca este necesar.

  • Insa nu se merita sa economisiti la orice capitol. Mai intii de toate, la alegerea materialului. Monumentele din crusta de granit sunt mai ieftine decit cele din piatra de granit natural. Dar este foarte probabil ca in zece ani, va veti confrunta cu necesitatea unor investitii suplimentare in restaurarea si chiar in inlocuirea monumentelor.

  • - Granitul este considerat una dintre pietrele cele mai durabile si mai tari. Monumentele din aceasta piatra naturala sunt solide, fiabile si durabile. Nici un alt material din care se produc pietre funerare nu poate fi comparat cu granitul ca durabilitate. Acesta isi pastreaza aspectul original timp de decenii si chiar secole si, in acelasi timp nu necesita o ingrijire speciala. Granit nu se decoloreaza chiar si fiind expus timp indelungat la soare; porii lui nu absorb praf sau murdarie, luciul monumentului practic nu se pierde, iar desenele si inscriptiile de pe el nu se sterg. Monumentul rezista cu usurinta la consecintele conditiilor meteorologice nefavorabile, grindina puternica, frig si caldura, precum si la schimbari rapizi de temperatura. Singurul minus ale monumentelor din aceasta piatra nobila este faptul ca ele sunt putin mai scumpe decit monumentele fabricate din crusta de granit. Dar aceasta diferenta se niveleaza treptat, iar deja in prezent in Republica Moldova veti gasi magazine in care doua monumente identice ca dimensiuni, fabricate din granit si din crusta de granit se vind la acelasi pret.

    - In ceea ce priveste monumentele din beton cu adaos de crusta de granit, doua monumente identice la prima vedere pot resta unul 5 ani altul 35 de ani. Totul depinde de calitatea cimentului folosit si a altor materiale care alcatuiesc amestecul de beton, precum si calitatea matritelor in care materialul se „indeseste”. Daca tehnologia de productie nu este respectata, astfel de monumente nu vor sluji mult timp, iar clientului ii va dificil si vizual imposibil sa se verifice in mod practic calitatea pietrei funerare. In plus, in timp, pe monument poate creste muschiul si alta iarba, care trebuie curatate si prelucrate periodic. Specialistii din acest domeniu comunica ca in ultimii ani calitatea monumentelor de productie a granitului de crusta s-a deteriorat, si putini vinzatori sunt de acord sa ofere o garantie in ce priveste durabilitatea lor. Daca vom trece astazi prin cimitirele Moldovei, se o observa usor ca fiecare al zecelea monument din crusta de granit instalate in ultimii 10 deja a si inceput sa se farimiteze.

    Un alt minus al monumentelor din crusta de granit, sunt restrictiile in decorarea monumentului, intrucit gravarea unei placi de beton este imposibila. Pentru aceasta se folosesc placi de bazalt negru, montate in monument atunci cind se toarna amestecul de beton. In cazul in care monumentul a fost fabricat cu incalcari a tehnologiei dupa un timp intre placa de bazalt si beton se formeaza o fisura, in care in timpul iernii va nimeri umiditate, si ca urmare, placa se va desprinde si va cadea.

    Fiti atenti – monumentele din crusta de granit trebuiesc cumparate numai in acele magazine in care veti primi o garantie de cel putin 15-20 de ani si care vor certifica aceasta garantie cu un sigiliu. Daca vinzatorul refuza sa va dea o foaie de garantie, cautati un alt magazin sau in 5 ani veti cauta un alt monument.

    Ce imagine ar trebui sa fie gravata pe monument?

  • Fotografia pentru portret trebuie sa corespunda nu numai cerintelor tehnice, ci si scopului sau: de a evoca amintiri luminoase despre persoana decedata. Nu folositi fotografii facute prea tirziu pentru acesta sau fotografii pe care decedatul insusi le-a considerat nereusite.

  • Imaginea de pe monument poate fi nu doar un portret: de fapt, pe piatra de mormint puteti pune orice imagine. Insa daca decedatul era un om religios trebuie sa tineti cont de acest lucru la etapa proiectarii monumentului. E posibil de asemenea sa nu plasati nici o imagine, limitindu-va doar la numele decedatului, data nasterii si a mortii.

  • Monumentele de piatra pe mormint pot fi personalizate in alte moduri: de exemplu, folosind figuri sculpturale, basorelief sau inserarea unor placi ceramice, care combina diferite materiale, folosind chiar elemente forjate. In cazul in care comandati un monument finisat, il puteti face special datorita accesoriilor suplimentare, literelor de bronz si simbolurilor. Cu cit este mai actuala personalizarea pietrei funerare, cu atit mai importanta este obtinerea si aprobarea unui model sau a unui model 3D al complexului inainte ca acesta sa fie realizat.

  • Acum, in Moldova, gravarea portretelor si a altor imagini se face in doua moduri - manual sau cu ajutorul unei masini de gravat. Cu toate acestea, in Balti exista doar citeva ateliere in care lucreaza gravori artisti care taie manual in granit. Expertii dintotdeauna au considerat munca manuala ca fiind mai calitativa. Artistul isi pune sufletul in fiecare lucrare. El poate crea in cadrul unui portret o anumita impresie sau dispozitie, de exemplu, prin cresterea profunzimii ochiului poate face ca o gravura "sa prinda viata". In plus, daca este necesar un gravor experimentat poate sa-l „intinereasca” pe cel decedat, sau fara cusma, ras sau tuns, din motiv ca rudele nu intotdeauna reusesc sa gaseasca o fotografie potrivita. Daca este necesar, artistul face in baza unei fotografii mici din pasaportul decedatului, un portret mare, care apoi va fi transferat pe piatra.