» » Ziua comemorarii parintilor in 2018 – Pastele blajinilor in Moldova

Ziua comemorarii parintilor in 2018 – Pastele blajinilor in Moldova


Pastele blajinilor 2018La o saptamina dupa celebrarea Marelui Pasti, comemoram mortii. Pastele blajinilor sau ziua parinteasca este o sarbatoare de comemorare a celor decedati. Aceasta este ziua principala a anului, cind toti ortodocsii viziteaza cimitirele, mormintele rudelor si a celor dragi trecuti in vesnicie. Pastele blajinilor este o zi de amintire si de bucurie pentru rudele noastre decedate care au trecut in eternitate. Pentru aceasta zi trebuie sa ne pregatim cu atentie, in 2018 Pastele blajinilor se sarbatoreste in zilele de 15-16 aprilie.


Cind se sarbatoreste Pastele blajinilor in Moldoе

In general, calendarul bisericii are opt zile de comemorare in care se viziteaza mormintele celor decedati. Sapte dintre ele cad intr-o simbata, doar Pastele blajinilor este sarbatorit in a noua zi dupa Paste - marti. In Moldova, Ziua parintilor este oficial sarbatorita la data de 15-16 aprilie, adica duminica si luni. In multe sate, credinciosii viziteaza cimitirele marti.

Pastile Blajinilor este prima zi de comemorare a parintilor din an, fiecare credincios trebuie sa cunoasca zilele de comemorare a parintilor, pentru ca in aceste zile sa-si comemoreze mortii, sa ingrijeasca de mormint la cimitir.

Pastele blajinilor 2018

Care este comportamentul corespunzator de ziua comemorarii parintilor

Din ignoranta, multi oameni viziteaza cimitirul in Duminica mare a Pastelui. Acest lucru e categoric interzis, cimitirul poate fi vizitat numai in a noua zi dupa Paste.

Oamenii aduc mincare si bauturi alcoolice, beau, vorbesc si fac adunari zgomotoase. Biserica interzice o astfel de comemorare a mortilor. Mormintul este locul de odihna a celui decedat, aici este necesar ca oamenii sa se comporte linistit si modest.

Cititi o rugaciune sau un acatist despre odihna celor trecuti din viata, invitati un preot. Daca ati adus niste cadouri, dati-le oamenilor saraci aflati in nevoie. Nu este necesar sa lasi hrana sau un pahar de vodca cu piine pe mormint, aceste traditii pagine sunt straine crestinilor ortodocsi.

Pastele blajinilor in anul 2018

Pastele blajinilor in 2018. Traditii si semne.

Pastele blajinilor este cea mai importanta zi memoriala a anului. Aceasta zi de comemorare nu are o data specifica din calendar, deoarece sarbatoarea Pastelui blajinilor are loc in a noua zi dupa sarbatorirea Pastelui. In 2018 Pastele blajinilor cade pe 17 aprilie. In aceasta zi, toti credinciosii crestini viziteaza cimitirele, unde se au loc slujbe funerare speciale la mormintul decedatului.

Dupa vizitarea cimitirul, este permisa o masa festiva comemorativa, la care credinciosii isi aduc aminte si se bucura pentru sufletele celor dragi care sunt in sinul Domnului.

Pastele blajinilor in Moldova

Vizitarea cimitirului de Pastele blajinilor

In multe sate din Moldova, oamenii organizeaza mese mari la cimitir, se poate de spus chiar pe mormint. Aduc sarmale, carne, oua si alcool. Multi se lasa dusi de val: aici isi amintesc cu un pahar de vin, acolo mai beau un pahar de asemenea, ca pina la sfirsitul zilei sa se intimple si sa adoarma pe mormint. Consumul unei cantitati mari de mincare si alcool pe mormint sau lasarea mincarii pe mormint - sunt traditii pagine.

Mormintul este locul unde se odihneste corpul celui decedat, de aceea este necesar de avut un comportament respectuos.
 
Pastele blajinilor

In cadrul cimitirelor din Chisinau «Cimitirul Armenesc», «Cimitirul Doina Sfintul Lazar» si «Cimitirul Evreiesc» in simbata inaintea de Pastele blajinilor intrarea vehiculelor este interzisa, iar unele dintre ele sunt chiar inchise cu 2 zile inainte de zilele de comemorare. Administrarea cimitirelor stabileste aceste interdictii pentru a preveni traficul pe drumurile inguste de cimitir, care in aceste zile sunt pline de vizitatori.

In alte orase mari din Moldova, cum ar fi Balti, Cahul, Ungheni, Soroca, Orhei, Edinet nu sunt restrictii privind intrarea in ziua inainte de sarbatoarea comemorarii parintilor. Dar, nemijlocit la data de 15 si 16 aprilie, intrarea va fi blocata de politia rutiera.